
  

  

FOI 3100 

Date 20/06/2024 

 

Dear Requester, 

Thank you for your Freedom of Information request. Please note, this is a cross-site response for 

Bedford site and Luton site. 

 

You asked: 

Please tell me have many staff at Bedford hospital are claiming the mileage allowance for 
using their private vehicles specially in relation the condition under s19 of the Agenda for 
Change in respect of claiming their full journey from home to temporary places of work ( 
not deducting the distance from normal workplace to home) 
 
Please specify the department / business area and grade the staff member claiming / 
receiving the payments work at. 

 

The answer is zero.  
 
Firstly, we believe you are referring to an archived handbook or an FAQs document as section 19 of the 

current NHS T&Cs Handbook (formerly Agenda for Change handbook) is not specifically relating to travel 
expenses/mileage.  
 
All our staff have an assigned base on ESR, this allows us to calculate their home-base / base-home 
commute which is deducted from their daily total mileage (as detailed within 17.15 of the T&Cs Handbook). 
If a member of staff is asked to work at another location that is not their contractual base, they will be 
reimbursed for their mileage (deducting their home-to-normal-base commute).  
 

If a staff member is relocated to an alternative location as part of a change management process (thus their 

base is changed), they will be reimbursed 'excess mileage' as part of a pay protection arrangement if their 

daily commute distance is extended (as per section 17.17 of the T&Cs Handbook).  This amount is 

calculated using the home-old base amount. 

 

This information is provided for your personal use and is the property of Bedfordshire Hospitals 

NHS Trust and subject to any existing Intellectual Property and Database Rights. Any commercial 

application or use of this information may be subject to the provisions of the Re-use of Public 

Sector Information Regulations 2015 (RPSI). This means that if you wish to re-use the information 

provided for commercial purposes for any reason you must ask the Trust for permission to do so.  

 Please note that the Trust has a formal internal review and complaints process which is managed 

by the Information Governance Manager/Data Protection Officer. Should you have any concerns 

with our response, you can make a formal request for an internal review. Requests for internal 

review should be submitted within three months of the date of receipt of the response to your 

https://gbr01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.nhsemployers.org%2Fpublications%2Ftchandbook&data=05%7C02%7Cfoi%40bedsft.nhs.uk%7C69bca22bda7e4e5a5b2a08dc89252ab8%7Cdf0afa8ccc644de79f9507adaa9f22af%7C0%7C0%7C638536039936752950%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C0%7C%7C%7C&sdata=NgZFvhYMxBAceoWjKfZ7vBH21UJTm%2F4D%2FVxL%2BWvUcjY%3D&reserved=0
https://gbr01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.nhsemployers.org%2Fpublications%2Ftchandbook&data=05%7C02%7Cfoi%40bedsft.nhs.uk%7C69bca22bda7e4e5a5b2a08dc89252ab8%7Cdf0afa8ccc644de79f9507adaa9f22af%7C0%7C0%7C638536039936752950%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C0%7C%7C%7C&sdata=NgZFvhYMxBAceoWjKfZ7vBH21UJTm%2F4D%2FVxL%2BWvUcjY%3D&reserved=0


  

  

original letter, and should be addressed to: dataprotectionofficer@ldh.nhs.uk. This option is 

available to you for up to three calendar months from the date your response was issued.  

If you are not satisfied with the Trust review under the Freedom of Information Act 2000 you may 

apply directly to the Information Commissioners Officer (ICO) for a review of your appeal decision. 

The ICO can be contacted at: ICO, Wycliffe House, Water Lane, Wilmslow, Cheshire, SK9 5AF 

www.ico.org.uk  

 Yours sincerely,  

 

 FOI Officer 

 Bedfordshire Hospitals NHS Foundation Trust 

 

 


